Drie Nederlanders in onrustig deel Kirgizië

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op maandag 14 juni 2010.

Van de 32 Nederlanders die voor zover bekend in Kirgizië verblijven, zitten er drie in de stad Osj, in het onrustige zuiden van het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil dat ze vertrekken en naar de hoofdstad Bisjkek gaan.

BuZa i ontraadt al maanden alle niet-noodzakelijke reizen naar Kirgizië. Een advies aan Nederlanders om het land te verlaten is echter niet aan de orde. Nederland heeft zelf geen ambassade in Kirgizië. Den Haag houdt met Nederlanders in het land contact via de honorair consul in Bisjkek en het ambassadekantoor in Almaty, in buurland Kazachstan.

Europese Unie

De Duitse ambassade, die de Europese Unie i in Kirgizië vertegenwoordigt, doet er alles aan de drie Nederlanders en overige EU-burgers zo snel mogelijk vanuit Osj over te brengen naar de hoofdstad Bisjkek, zo laat Den Haag weten. Een vierde Nederlander is zaterdag al uit Osj vertrokken.

Etnisch geweld

Kirgizië is al langere tijd in de ban van etnisch geweld, dat afgelopen donderdag weer in alle hevigheid oplaaide. Van de 5,3 miljoen inwoners van Kirgizië is ongeveer 70 procent etnisch Kirgizisch; 15 procent behoort tot de Oezbeekse minderheid en ruim 8 procent zijn etnische Russen. De Oezbeken wonen vooral aan de grens met Oezbekistan. Daar ligt ook Osj, de tweede stad van Kirgizië.

Het grensgebied is de thuisstreek van Koermanbek Bakijev, die in april werd verdreven als president van Kirgizië. Na massale protesten van de oppositie vluchtte hij via Osj naar het buitenland. De machtsgreep leidde tot rellen, waarbij ongeveer negentig doden vielen.

Vluchtelingenstroom

De nieuwe onlusten in het zuiden van Kirgizië veroorzaken een aanhoudende stroom vluchtelingen aan de grens met Oezbekistan. Zo'n 80.000 etnische Oezbeken zijn het gebied al ontvlucht, nog eens 100.000 staan op het punt dat te doen.

Het zijn vooral ouderen, vrouwen en kinderen. De mannen zouden in Kirgizië zijn achtergebleven om hun bezittingen te beschermen tegen de Kirgizische bendes. Met name in de steden maken die jacht op leden van de Oezbeekse minderheid. Het officiële dodental staat op 117 maar vermoedelijk zijn er veel meer doden. Het Rode Kruis telde er al 100 op één kerkhof.

Luchtbrug

De Verenigde Staten, Rusland en de VN i werken aan een luchtbrug naar Oezbekistan, om de vluchtelingen aan water, voedsel en hulpgoederen te helpen.

Inmiddels heeft Oezbekistan de grens met het buurland gesloten. Volgens viceprmier Abdullah Aripov kan het land niet nog meer vluchtelingen uit Kirgizië opvangen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa