Economische crisis en Europese democratie domineren Staat van de Unie debat

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 12 september 2012.

De reacties vanuit het EP i op de Staat van de Unie toespraak van Commissie president José-Manuel Barroso i waren wisselend. Barroso kreeg de handen op elkaar voor een sterke EU i, maar EP-leden i vinden zijn federale plannen te weinig ambitieus en vonden dat sociale problemen onderbelicht bleven. De grote fracties dringen aan op een sterke Europese begroting gericht op investeringen en groei. "Minder EU" is de oplossing die de partijen aan de rechterzijde opperden.

President Barroso trapte het vier uur durende debat af met een toespraak die vooral inging op de effecten van de economische crisis en op de staat van de Europese democratie. Hij onderstreepte dat het tijd is voor een gezamenlijke aanpak voor de uitdagingen waar landen voor staan, waarna hij zijn visie op een diepe economische unie, gebaseerd op een politieke unie, uit de doeken deed. Hij sprak in dit licht van een 'federatie van natiestaten'.

Naar een nieuwe Unie?

EP-leden gingen veel in op de implicaties van de crisis voor de toekomst van de Unie, en hoe burgers hierdoor geraakt worden.

Barroso's 'federatie van natiestaten' kon op kritiek rekenen van de liberalen en Groenen. Guy Verhofstadt i (ALDE, BE): "Zo'n federatie bestaat al, het is de Europese Raad i. Wat wij nodig hebben is een Unie gebaseerd op burgers." Daniel Cohn-Bendit (Groenen, FR) voegde daar aan toe dat het doel een "Europese publieke ruimte moet zijn".

EVP i-leider Joseph Daul (FR) benadrukte ook de noodzaak om door te dringen tot individuen: "Onze belangrijkste taak is om er op uit te trekken, uit te leggen en te overtuigen. Ook al is dat niet makkelijk."

Dhr. Barroso antwoordde dat de Commissie vandaag wetgeving voorstelt voor Europese politieke partijen die moet bijdragen aan Europese democratie in aanvulling op nationale democratie. Hij vindt het hoog tijd voor echte, transnationale politieke parijen en riep de partijen op om allemaal met een eigen kandidaat Commissievoorzitter te komen.

Sociale waarborgen en groei

Veel parlementariërs vroegen aandacht voor de noodzaak aan een 'sociaal Europa i' te werken, ook in het licht van de crisis.

"Er is een alternatief voor enkel bezuinigen, gebaseerd op investeringen", zei S&D-fractieleider Hannes Swoboda. Hij wil een 'sociaal pact' en stelde dat zijn fractie zonder een sociaal Europa de Commissie niet zal steunen.

"Mensen willen solidariteit. Dat is wat we nu moeten leveren. Het is niet acceptabel dat we een cultuur van straf creëren", sprak Gabriele Zimmer, leider van verenigd Links.

Dhr. Barroso stond er op dat de hervormingen die nu in gang zijn gezet hard maar noodzakelijk zijn. Maar hij noemde het ook cruciaal een 'Europese sociale dimensie' te ontwikkelen.

Barroso en de meeste fractieleiders waren eensgezind in hun visie op de europese begroting die in hun ogen een vehikel is voor investeringen en groei. EP-leden staan er op dat de toekomstige begroting voor 2014-2020 ruim genoeg is, terwijl Barroso stelde dat de verliezers van een lage EU begroting de lidstaten zelf zijn.

Minder, niet meer!

Bij de conservatieven en Europa van Vrijheid en Democratie vielen de plannen van de commissiepresident niet in goede aarde: "Altijd weer diezelfde grijsgedraaide grammofoonplaat - meer in plaats van minder Europa -", aldus ECR leider Martin Callanan (UK). Nigel Farage (EFD, UK) omschreef President Barroso's project als een "langzaam omhoog kruipende Eurodictatuur".

REF. : 20120911IPR51142