Mijn Shetlandpony

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op maandag 12 november 2012, 0:51, column.

Iemand vroeg mij laatst iets over Shetlandpony's. Ik zei, daar weet ik niets vanaf, daarvoor moet u bij Henk Bleker zijn. Toch was de vraag niet eens zo vreemd. Volgens internet weet ik namelijk wel degelijk iets over Shetlandpony's. Als je het opzoekt, blijkt dat ik boeken heb geschreven over geschiedenis, filosofie en politiek. Maar dus ook over 'De Shetlandpony'. Tenminste, iemand met mijn naam. Zou die naamgenoot op feestjes vragen krijgen over politiek?

Een tijd terug werd ik weleens verward met Cees van Raak, dichter en funerair deskundige, en schrijver van 'Dodenakkers. Kerkhoven, begraafplaatsen, grafkelders en grafmonumenten in Nederland'. Destijds had de Tweede Kamer mijn voorstel aangenomen om graven fatsoenlijker te ruimen - ook hier had de commercie toegeslagen. Toen werd mij gevraagd of mijn boek over begraafplaatsen nog leverbaar was.

Als journalisten een 'deskundige' nodig hebben, kijken ze vaak op internet. Wie heeft over dit onderwerp ooit iets gezegd of geschreven? Dat heeft als nadeel dat je snel in een hokje wordt gezet. Als je jezelf mengt in ideologische discussies, ben al snel 'partijideoloog'. Maar internet kan ook onverwacht verbreden. Zo zou ik een kenner zijn van de Shetlandpony. Ik ben benieuwd wat mijn naamgenoot over politiek te melden heeft.