Rode Kerst (II): de arme rijke

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op zondag 9 december 2012, 0:54, column.

In aanloop naar Kerst schrijft Ronald van Raak elke zondag een rode Kerstgedachte. Vandaag deel II, over vrijheid.

'Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.' Het gebeurt niet vaak dat Jezus zijn leerlingen choqueerde, maar volgens de apostel Matteüs waren zij na deze woorden 'hevig ontzet'. 'Wie kan er dan nog gered worden?', vroegen zij. Het antwoord van Jezus gaf hen weinig houvast: 'Bij God is alles mogelijk.'

De leerlingen van Jezus waren arm, maar hadden eerbied voor rijkdom. Dat verklaart hun ontzetting: als deze mensen al niet te vertrouwen zijn, wie dan wel? Nog steeds zien we geld als een soort beloning, voor mensen die hard werken en bijzondere prestaties leveren. In het financiële hart van Londen lopen weinig kamelen, maar des te meer bankiers. Hun gedrag heeft ons in een crisis gestort.

Bankiers graaiden, omdat het kon. Hun gedrag leidde niet alleen tot een economische, maar ook tot een morele crisis. Mensen die iets doen, alleen omdat het kan, bedreigen juist de vrijheid. Alles doen wat mogelijk is, leidt tot een politiek die alles wat slecht is moet verbieden. De vrijheid van de markt bedreigt daardoor de vrijheid van de samenleving. Als een naald die in ons eigen oog prikt.