Nieuws


Bijzondere aandacht voor nieuwe handels- en ondernemingskansen voor Jordanië en de EU

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 3 mei 2017.

De EU en Jordanië hebben hun nauwe partnerschap vandaag verder versterkt door middel van een gezamenlijke bijeenkomst op hoog niveau ter bevordering van de beschikbare handels-, ondernemings- en investeringskansen in Jordanië.

Tijdens de bijeenkomst werd aandacht besteed aan het "EU-initiatief inzake oorsprongsregels", dat is gericht op een vermindering van de gevolgen van de Syrische vluchtelingencrisis voor de Jordaanse economie. Dankzij het vorig jaar gestarte initiatief hebben de Jordaanse exporteurs nu meer flexibiliteit als het gaat om het gebruik van buitenlandse onderdelen. Hierdoor kunnen zij meer profijt hebben van de rechtenvrije toegang tot de markt van de EU in het kader van de associatieovereenkomst EU-Jordanië.

Europees commissaris i voor Handel Cecilia Malmström i zei hierover: "Wij hebben in minder dan een jaar tijd veel bereikt met ons initiatief ter ondersteuning van de Jordaanse economie en ter vermindering van de gevolgen van de Syrische vluchtelingencrisis door het gemakkelijker te maken om producten uit Jordanië in de EU in te voeren. Tijdens de bijeenkomst van vandaag is bijzondere aandacht besteed aan de ondernemings- en investeringskansen die mede dankzij ons initiatief zijn gecreëerd. Ik kijk ernaar uit om onze samenwerking met de Jordaanse autoriteiten voort te zetten om de impact van dit initiatief te maximaliseren."

EU-commissaris voor Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn i zei hierover: "De EU doet haar best om haar partner en nabuurschapsland Jordanië te ondersteunen om de gevolgen van de Syrische vluchtelingencrisis aan te pakken. Wij blijven samenwerken met de Jordaanse regering om haar inspanningen met betrekking tot de verbetering van het ondernemingsklimaat te ondersteunen en met de Jordaanse particuliere sector om de toegang tot financiering, zakelijke diensten en internationale expertise te vergemakkelijken."

Tijdens de bijeenkomst van vandaag komen prominente vertegenwoordigers van de politiek en het bedrijfsleven uit de EU en Jordanië samen. De bijeenkomst bouwt voort op de resultaten van eerdere conferenties in verband met de Syrische vluchtelingencrisis die in april van dit jaar in Brussel en in februari 2016 in Londen werden gehouden. Die bijeenkomsten hebben geleid tot een sterke internationale betrokkenheid bij de versterking van de schokbestendigheid en de economische ontwikkeling van Jordanië. Naar aanleiding hiervan heeft de EU het protocol betreffende de oorsprongsregels in de associatieovereenkomst EU-Jordanië aangepast, met verlening van financiële en technische ondersteuning.

Overeenkomst tussen de EU en Jordanië over oorsprongsregels

In juli 2016 hebben de EU en Jordanië overeenstemming bereikt over een vereenvoudiging van de oorsprongsregels die van toepassing zijn op hun bilaterale handel. Hierdoor kunnen producenten in Jordanië een alternatieve reeks van oorsprongsregels voor uitvoer naar de EU gebruiken, mits de verwerking plaatsvindt in een van de 18 geografische zones in Jordanië en er werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen wordt gecreëerd. De nieuwe regeling is van toepassing op 52 verschillende productcategorieën, zoals textiel en kleding, technische en elektrische producten, chemische producten, kunststofproducten, meubelen en hout. Dankzij dit initiatief zijn er al nieuwe handelsmogelijkheden met de EU gecreëerd en dit zal nu in versnelde mate worden voortgezet.

De bijeenkomst brengt belangrijke spelers uit de EU en Jordanië samen om de mogelijkheden die worden gegenereerd door de herziene overeenkomst over oorsprongsregels, en de inspanningen ter verbetering van het investeringsklimaat voor het bedrijfsleven en investeringen in de industrie te onderzoeken. Tijdens de bijeenkomst wordt er een paneldiscussie met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit de EU en Jordanië georganiseerd. De bijeenkomst maakt deel uit van de betrokkenheid van de EU op de langere termijn bij de ondersteuning van de ontwikkeling van de particuliere sector en investeringen en handelsmogelijkheden voor Jordaanse belanghebbenden.

Achtergrond

Ten gevolge van het langdurige conflict in het buurland Syrië, vangt Jordanië momenteel 1,3 miljoen Syriërs op, waaronder 658 000 door het UNHCR geregistreerde vluchtelingen. Deze instroom van vluchtelingen heeft een grote economische schok veroorzaakt en de schokbestendigheid van de economie ondermijnd. De Syrische crisis en de instabiliteit in de regio hebben de traditionele handelsstromen van Jordanië verstoord en de investeringen van buitenaf beïnvloed. De EU heeft Jordanië ondersteund bij zijn inspanningen om het hoofd te bieden aan deze crisis. In dit verband is het initiatief inzake oorsprongsregels slechts één aspect van de steun van de EU aan Jordanië; het initiatief wordt aangevuld met financiële steun van de EU op gebieden zoals de ontwikkeling van de particuliere sector en hervormingen van het ondernemingsklimaat, ondersteuning van kmo's en start-ups, of initiatieven op het gebied van beroepsopleiding.

Oorsprongsregels

Oorsprongsregels zijn de technische criteria waarmee bepaald kan worden of een specifiek product in aanmerking komt voor rechtenvrije invoer of voor een andere preferentiële behandeling in het kader van een handelsovereenkomst.

De vereenvoudiging in het kader van de overeenkomst tussen de EU en Jordanië over oorsprongsregels heeft betrekking op een breed scala aan producten en omvat goederen die momenteel in kleine hoeveelheden door Jordanië naar de EU worden uitgevoerd en andere goederen die momenteel nog niet worden uitgevoerd. De alternatieve oorsprongsregels die nu beschikbaar komen voor de uitvoer van Jordanië naar de EU zijn vergelijkbaar met de regels die door de EU worden toegepast op de invoer uit de minst ontwikkelde landen in het kader van het EU-initiatief "alles behalve wapens". Er zijn echter aanvullende voorwaarden: de Jordaanse producenten moeten beschikken over een personeelsbestand dat voor 15 % uit Syrische vluchtelingen bestaat (dit moet in drie jaar oplopen naar 25 %), en de productie moet plaatsvinden in een van de 18 specifieke gebieden die in de overeenkomst zijn vastgesteld.

In 2020 wordt een tussentijdse evaluatie uitgevoerd om na te gaan of eventuele wijzigingen moeten worden doorgevoerd naar aanleiding van de opgedane ervaringen.

Associatieovereenkomst EU-Jordanië en handelsbetrekkingen

De associatieovereenkomst tussen de EU en Jordanië is op 1 mei 2002 in werking getreden. Gedurende een periode van twaalf jaar is er geleidelijk een vrijhandelszone tussen de EU en Jordanië ingesteld. Bovendien is een overeenkomst inzake verdere liberalisering van landbouwproducten in 2007 in werking getreden.

In 2016 was de EU de belangrijkste handelspartner van Jordanië en de totale waarde van de handel in goederen bedroeg 4,4 miljard EUR. De Jordaanse uitvoer is momenteel geconcentreerd in een beperkt aantal sectoren, zoals kleding, fosfaten, fosfaathoudende kunstmest, chemicaliën, machines en vervoermaterieel.

In de geest van het herziene Europese nabuurschapsbeleid hebben de EU en Jordanië in december 2016 overeenstemming bereikt over de partnerschapsprioriteiten EU-Jordanië en het pact daarbij, waarin een ambitieuze agenda voor samenwerking op verschillende gebieden is opgenomen. Het herziene mechanisme voor de oorsprongsregels en de bijbehorende samenwerking tussen de EU en Jordanië op het gebied van handel en economische samenwerking vormen een integraal onderdeel van het pact.

Meer informatie

De steun van de EU aan Jordanië: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/neighbourhood/countries/jordan_en

De handelsbetrekkingen tussen de EU en Jordanië: http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/jordan/

De EU-delegatie in Jordanië: https://eeas.europa.eu/delegations/jordan_en

IP/17/1171

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail