Videogesprek over Transparantie met Europese Ombudsman

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer), gepubliceerd op maandag 23 oktober 2017.

Europese Zaken

De Tweede Kamer vindt transparantie van de Europese Unie een belangrijke kwestie. Voor burgers en nationale parlementen moet goed inzichtelijk kunnen zijn hoe lidstaten in Brussel met elkaar onderhandelen. De commissie Europese Zaken spreekt daarom op woensdag 25 oktober met Emily O’Reilly, de Europese Ombudsman.

Mevrouw O’Reilly is een onderzoek gestart naar de manier waarop lidstaten voorstellen voor Europese wetgeving, zoals richtlijnen en verordeningen, met elkaar uitonderhandelen. De Tweede Kamer heeft over dit onderwerp in maart 2017 over ditzelfde onderwerp een advies aangevraagd van de Parlementair Advocaat. Deze speciale juridische adviseur van de Tweede Kamer concludeerde toen dat de lidstaten zich niet aan de Europese transparantieregels houden. De commissie Europese Zaken wil nu met andere parlementen samenwerken om de transparantie van de EU te verbeteren. In het kader van deze samenwerking zullen de Europawoordvoerders van gedachten wisselen met mevrouw O’Reilly over haar onderzoek en over mogelijke samenwerking.

Nb. Omdat er alleen videoconferentie-faciliteiten aanwezig zijn in de niet-publieke ruimtes van de Tweede Kamer, is dit gesprek besloten.

  • 25/10: Videogesprek met Europese Ombudsman over transparantie