Meerderheid Tweede Kamer voor verhuizing Binnenhof

vrijdag 15 januari 2021

DEN HAAG (PDC i) - Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de verhuizing van het Binnenhof. Dit bleek gisteren tijdens een Algemeen Overleg i over de kwestie. Coalitiepartijen VVD i, CDA i, D66 i en ChristenUnie i vinden dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk moet vertrekken. Hierna kan de renovatie van het Binnenhof beginnen.

Deze zomer al zal de verhuizing naar de tijdelijke locatie, een omgebouwd kantoor naast het Centraal Station Den Haag, plaatsvinden. Naar verwachting zal hier in elk geval de komende vijf jaar vergaderd worden.

Ondanks de meerderheid blijft er ook onenigheid over de verhuizing. Met name partijen als SP i, GroenLinks i en PvdA i betwijfelen of het verhuizen wel noodzakelijk is. Een stapsgewijze renovatie, waarbij het Binnenhof open blijft, zou volgens hen beter en goedkoper zijn. Ook zou de tijdelijke locatie niet voldoende coronaproof zijn. Vanwege het acute brandgevaar in het Binnenhof wordt er nu dus toch voor gekozen om geheel te verhuizen naar de nieuwe locatie.

Bron: NOS.nl