Europa Vandaag: gaat het Europees burgerinitiatief het redden of naar de haaien?

maandag 27 maart 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Haai

Een steek onder water voor de Europese Commissie

Vandaag houdt de EP-commissie Visserij i (PECH) in samenwerking met de commissies Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid i (ENVI) en Verzoekschriften i (PETI), een openbare hoorzitting over het Europees burgerinitiatief (EBI) i "Stop het ontvinnen van haaien — Stop de handel".

Dit burgerinitiatief werd in januari officieel ingediend bij de Europese Commissie i nadat het de steun had gekregen van meer dan 1,1 miljoen handtekeningen, waaronder van 22.278 Nederlanders. Het initiatief roept de Commissie op om wettelijke maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de handel in haaien- en roggenvinnen in de EU, inclusief im- en export.

Vandaag presenteren de indieners van het initiatief hun doelstellingen en gaan ze in gesprek met de vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Parlement. Zijn ze gehaaid genoeg om de Commissie en Parlementariërs te overtuigen?


 
Olaf Scholz, Mark Rutte en Emmanuel Macron
Bron: The Council of the European Union

Hoe succesvol was de Europese Top? En hoe nu verder met Frankrijk?

Vandaag verschijnt de nieuwe maandelijkse nieuwsbrief de Hofvijver van het Montesquieu Instituut, met beschouwingen, opinies, columns en achtergronden uit Den Haag en Brussel. Met deze keer onder andere:

Dr. Jan Werts i brengt zoals gebruikelijk een analyse van de Europese Top van afgelopen week i. Wat waren de verwachtingen en wat zijn de uitkomsten?

Historicus Jeroen Bult i analyseert de uitkomst van de parlementsverkiezingen in Estland van eerder deze maand. De Russische inval in Oekraïne drukte een grote stempel op de verkiezingen. Maar was de uitkomst nog verrassend?

Het blijft onrustig in Frankrijk met vele protesten nu de regering de omstreden pensioenwet door het parlement heeft geloodst. Hoe moet Frankrijk nu verder? Historicus Niek Pas neemt de pensioenwet onder de loep en kijkt vooruit.

Deze, en andere interessante bijdragen vind je in de nieuwe Hofvijver. Wil je deze voortaan maandelijks in je mail ontvangen, abonneer je dan via onderstaande link:


En verder...

... Krijgt Frans Timmermans i in Brussel vandaag Nederlands bezoek. Eerst spreekt hij Stef Blok i, Nederlands lid van de Europese Rekenkamer i, in Brussel. Vervolgens ontmoet hij VVD-parlementsleden in het Europees Parlement.

 

Europa in een oogopslag