EP analyseert open coördinatiemethode werkgelegenheid en sociale zaken

donderdag 5 juni 2003, Miet SMET

Miet SMET (EVP/ED, B)

Verslag over de analyse van de open coördinatiemethode op het gebied van werkgelegenheid en sociale zaken

Doc.: A5-0143/2003

Procedure : Initiatief

Debat : 4 juni 2003

Stemming : 5 juni 2003

Verslag aangenomen (181/106/6)

Het Parlement neemt het rapport aan van Miet SMET (EVP/ED, B) over de analyse van de open coördinatiemethode op het gebied van werkgelegenheid en sociale zaken. Het EP wil dat in het Constitutioneel Verdrag een artikel betreffende de open coördinatiemethode wordt opgenomen waarin wordt bepaald dat het Parlement formeel wordt geraadpleegd over de richtsnoeren terzake en dat de sociale partners worden gehoord over het werkgelegenheids- en sociaal beleid.

Het EP verzoekt de Europese Commissie een studie over de doeltreffendheid van de methode op te stellen waarin aandacht wordt besteed aan de verschillende fases van de procedure en de bijdragen van de verschillende actoren. Hierbij wordt gedacht aan de behandeling in de nationale parlementen, de participatiemogelijkheden van plaatselijke en regionale instanties en van de sociale partners.

Het Parlement wil een democratisch debat verzekeren, onder andere middels het organiseren van debatten met de betrokken commissie van de parlementen van de lidstaten. De leden willen daarnaast de Raad aansprakelijk kunnen stellen voor de tenuitvoerlegging en de acties die op basis van de richtsnoeren worden uitgevoerd.

Het EP verzoekt de Raad, de Commissie en het Parlement erop toe te zien dat de toepassing van de open coördinatiemethode niet de plaats van stringentere communautaire regelgevingsprocessen inneemt. Tenslotte constateert het Parlement dat de open coördinatiemethode bedoeld is om toegepast te worden op allerlei terreinen die directe implicaties hebben voor vrouwen, zodat het nodig is de dimensie van gelijke kansen tussen man en vrouw en gender mainstreaming op te nemen.