Wat is een EP-fractie? - Achtergronden

vrijdag 10 februari 2006

Is de term fractie verwarrend? Wilt u nu eens precies weten hoe het zit? Wij zullen het u uitleggen. Tot eind april zullen wij een serie artikelen wijden aan de zeven fracties van het Europees Parlement. Wij zullen hun geschiedenis, leiders en programma's bespreken. Maar laten wij bij het begin beginnen en eerst de fracties en hun rol binnen de EU beschrijven.

Het systeem van fracties in het Europees Parlement is uiterst specifiek en bijzonder. EP-leden van politieke partijen binnen de EU verenigen zich niet op grond van hun nationale belangen in supranationale groepen, maar op basis van hun gezamenlijke politieke voorkeur. De grootste fractie - de Europese Volkspartij en Europese Democraten, ofwel EVP-ED - bestaat bijvoorbeeld uit 264 EP-leden uit alle 25 EU-lidstaten.

Het Europees Parlement telt momenteel zeven fracties en 32 niet-ingeschreven EP-leden.

Er zijn 19 leden nodig om een fractie te vormen en in een fractie moeten minimaal 5 lidstaten vertegenwoordigd zijn.

De stuwende kracht achter het Europees Parlement

De fracties spelen een essentiële rol bij het functioneren van het Europees Parlement. Zij bepalen welke onderwerpen tijdens een plenaire vergadering worden besproken, zij kunnen ook amendementen op verslagen indienen waarover tijdens de plenaire vergadering wordt gestemd en voor de sessie wordt in overleg het standpunt van de fractie vastgesteld. De leden kunnen echter niet worden gedwongen het standpunt van de fractie te volgen.

"Fractiecoördinatoren" spelen een belangrijke rol. Zij vormen een aanspreekpunt binnen de fractie voor specifieke politieke onderwerpen en organiseren steun binnen de commissies als er over verslagen moet worden gestemd.

Elke fractie wijst een voorzitter aan. Enkele fracties hebben zelfs twee voorzitters. De invloed van de fracties blijkt uit het feit dat zij alle kandidaten voor de belangrijke posities leveren, waaronder ook de voorzitter van het Europees Parlement, vice-voorzitters, voorzitters van de commissies en de quaestoren.

De komende weken zullen wij uitgebreide artikelen over alle fracties publiceren. Voor meer informatie over de fracties kunt u terecht op de hoofdpagina van de website van het Europees Parlement. De voorlopige planning luidt als volgt:

17 februari - Fractie van de Europese Volkspartij en Europese Democraten

24 februari - Sociaal-democratische Fractie in het Europees Parlement

3 maart - Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa-fractie

10 maart - Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie

24 maart - Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links

31 maart - Fractie Onafhankelijkheid/Democratie

21 april - Fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten

REF.: 20060210STO05137