Van Buitenen: antifraudedienst EU deugt niet
BRUSSEL (ANP) - Europarlementslid Paul van Buitenen i heeft dinsdag keihard uitgehaald naar de antifraudedienst van de EU i. Volgens Van Buitenen zijn de controledienst OLAF en haar leiding een rommeltje.
De dienst stopt bewust sommige onderzoeken in de doofpot, terwijl het juist een neponderzoek opende naar een kritische Duitse journalist. Persberichten bevatten soms leugens, aldus het Europarlementslid i.
Van Buitenen vermoedt politieke invloed op de controledienst. Volgens hem heeft topman Franz-Hermann Brüner in 2006 ,,zijn ziel verkocht voor herbenoeming'' door het Europarlement i en de EU-landen i. Van Buitenen vindt het geen toeval dat Brüner een onderzoek staakte naar een Duits Europarlementslid en naar maffia-invloed op Italiaanse botersubsidies.
Van Buitenen stelde dat het toezicht op de controleurs gebrekkig is en faalt. Hij presenteerde dinsdag in Brussel aantijgingen in vier zaken. Hij zegt dat hij de informatie naar buiten brengt omdat de dienst en de Europese Commissie i niet zelf willen of kunnen ingrijpen.
,,Als de antifraudedienst niet werkt, dan stopt alles'', zei Van Buitenen. Hij wil dat de dienst OLAF onder scherp toezicht komt. Hij suggereert ook de dienst op te heffen en de taken te verdelen over andere EU-organen.
Toenmalig EU-ambtenaar Van Buitenen werd in 1999 bekend toen hij corruptie onthulde door een EU-commissaris i. Daarop trad de hele Europese Commissie af. De Nederlander kwam in 2004 in het Europarlement. Hij beschuldigde direct EU-commissaris Neelie Kroes van corruptie, maar kon dat niet hardmaken en moest excuses aanbieden. Sindsdien beet hij zich vast in onderzoekswerk.
Van Buitenen heeft nog niet besloten of hij zich in juni opnieuw verkiesbaar stelt. Hij weet niet zeker of de kiezers zijn werk wel waarderen. Ook weet hij niet of hij nog vijf jaar zin heeft in zijn volgens hem ondankbare taak. ,,Maar of ik me nu herkiesbaar stel of niet, tot de verkiezingen maak ik mijn werk af.''
Hij overweegt de komende maanden nog meer misstanden te openbaren. ,,De bouw van het Europarlement in Brussel kostte 2 miljard euro. Dat gebeurde zonder openbare aanbesteding. Dat is ook zo'n zaak waar ik mee bezig ben.''