Deze week in het EP: Hongarije, Prism en Milieu

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 17 juni 2013, 14:24.

Parlementsleden i stemmen over het verbeteren van de levensstandaarden van gedetacheerde werknemers en over de mensenrechten in Hongarije. Ook wordt de huidige situatie in Mali besproken als een van de centrale thema's van de 25e gezamenlijke vergadering tussen de parlementariërs uit de EU, Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, die deze week in Brussel i gehouden wordt.

Werknemers die het minimumloon betaald krijgen en behandeld worden volgens de normen van het ene land terwijl zij in een ander land zijn geplaatst om te werken, zullen vanaf nu beschermd worden door maatregelen waar de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken i donderdag over zal stemmen.

Woensdag zal er door de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i gestemd worden over een verslag over de normen en standaarden met betrekking tot de grondrechten in Hongarije.

Op woensdag discussieert de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken met Viviane Reding i, Commissaris voor Justitie, over de bescherming van persoonsgegevens van Europese burgers met betrekking tot het "Prism" surveillance programma van de Verenigde Staten volgend op de bijeenkomst van de EU-VS ministers in Dublin.

Tijdens de eerste helft van de week vindt de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU in Brussel plaats, waarin parlementariërs zullen debatteren over kwesties als de huidige situatie in Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Republiek Guinee.

Op dinsdag houdt de Commissie Verzoekschriften i een officiële hoorzitting met de zes kandidaten voor de positie van de Europese Ombudsman i. Er zijn in totaal zes kandidaten waaronder twee Nederlanders: Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten i (Europese Volkspartij i) en de huidige Nederlandse Ombudsman Alex Brenninkmeijer i.

Nadat de plenaire vergadering het oorspronkelijke voorstel verworpen heeft, stemt de milieucommissie woensdag over het uitstel van de veiling van een aantal emissierechten, omdat Parlementsleden een balans zoeken tussen interventie op de markt en het zeker stellen van groene investeringen.

Verder stemt de milieucommissie woensdag over ontwerpwetgeving om gevaarlijke gefluoreerde gassen in koelkasten en airconditioningsystemen te laten uitdoven.

Op dinsdag stemmen de Commissies Interne markt en Consumentenbescherming over de harmonisatie van de regels op boten voor sport -en recreatieve doeleinden.

Dinsdag zal er een facebook-chat zijn met Andrew Duff i, Brits lid van de Alliantie van Liberalen en Democraten, over de nieuwe regels voor de volgende Europese verkiezingen, waarbij burgers een stem krijgen over wie de volgende president van de Europese Commissie i zal worden. Bereid je vragen voor dinsdag 14:30 uur maar vast voor.

REF. : 20130614STO12130