Oettinger overleeft hoorzitting met Europarlementariërs

dinsdag 10 januari 2017

DEN HAAG (PDC i) - De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger i verscheen gisterenavond voor Europarlementariërs i van de commissies begroting i, begrotingscontrole i en juridische zaken i. De hoorzitting vond plaats omdat Oettinger de portefeuille begroting en personeelszaken i overneemt van de voormalige Bulgaarse eurocommissaris Georgieva i.

De Europarlementariërs waren opvallend mild voor Oettinger die eerder zware kritiek te verduren kreeg van het Europees Parlement i vanwege een aantal controversiële uitspraken. Oettinger gaf aan het leeuwendeel van Georgieva's plannen door te willen zetten, bijvoorbeeld op het punt van het aantal vrouwen in topfuncties bij de Commissie i.

Over het verlies van de Britse afdrachten ten gevolge van de Brexit zei Oettinger dat hij het verlies van deze inkomstenpost door de andere lidstaten wil laten opvangen.

De verwachting is dat Oettinger overtuigend genoeg was en dat het Europees Parlement aanstaande donderdag zijn goedkeuring verleent aan de benoeming van Oettinger. De beslissing ligt dan nog bij Juncker i of hij Oettinger ook één van de vicevoorzitters van de Commissie maakt.

Bron: Politico EU