Europa Vandaag: volle EU-dag voor Kamerleden én Rutte

woensdag 8 maart 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Tweede Kamer verhuizing kleine-commissiezaal
Bron: © Tweede Kamer

EU Raadsdag in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer mag er vandaag gesproken worden van een heuse 'EU-Raadsdag'. Drie Kamercommissies zullen zich namelijk buigen over de agenda van 'hun eigen' samenstelling van de Raad van de EU. Voor de Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport betekent dit de Gezondheidsraad i van 14 maart en voor commissie Infrastructuur en Waterstaat de Milieuraad i van 16 maart. Minister Ernst Kuipers i en staatssecretaris Vivianne Heijnen i zullen stevig aan de tand worden gevoeld door de Kamerleden over de Nederlandse inzet bij deze bijeenkomsten.

Als derde is er de Commissie Justitie & Veiligheid die de aankomende JBZ-Raad i van 9 en 10 maart bespreekt. In het bijzonder zullen de vreemdelingen- en asielonderwerpen centraal staan bij dit commissiedebat. Hoe moet de EU optreden aan de buitengrenzen? Hier zullen de meningen van Kamerleden vast over uiteenlopen.


 
Giorgia Meloni, premier van Italië
Bron: The Council of the European Union

Rutte en Meloni bespreken hete Europese hangijzers

De migratieproblematiek staat vandaag ook voor minister-president Mark Rutte i op de agenda. Een week voor de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland brengt hij een bezoekje aan Italiaanse collega Giorgia Meloni i. Hoewel de ontmoeting een bilaterale ontmoeting is, kunnen de twee er niet onder uit om het te hebben over de grote Europese thema's. Op de agenda staan dan ook thema's zoals economie, energie en migratie - een thema dat na het recente migrantendrama bij de Zuid-Italiaanse kust extra actueel is voor Meloni. Kunnen Nederland en Italië samen optrekken in Europa om deze grote vraagstukken aan te pakken?


 
Vlag Griekenland en EU

Teleurstellend bezoek van LIBE in Griekenland

De Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i (LIBE) van het Europees Parlement i sluit vandaag een driedaags bezoek aan Athene af. En het was een bezoek dat anders ging dan van te voren verwacht. De delegatie van Europarlementariërs, onder leiding van Sophie in 't Veld i, was in de Griekse hoofdstad om onderzoek te doen naar de staat van de rechtsstaat na het recente afluisterschandaal. Maar een gesprek met de Griekse overheid en andere belanghebbenden zat er niet in. De officiële reden was het recente treinongeluk, maar, zo bericht Euractiv, de echte reden heeft mogelijk meer te maken met het willen verhullen van de problemen met de Griekse rechtsstaat. Los van de echte reden voor afzegging zal de Commissie LIBE in ieder geval niet heel tevreden zijn met het verloop van hun bezoek.


En verder...

... is het vandaag Internationale Vrouwendag! De Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid i (FEMM) is in de Verenigde Staten om deel te nemen aan de 67ste VN-commissie voor de Status van de Vrouw.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 maart, 14:00-17:00

Tweede Kamer (Commissie VWS)

Commissiedebat over de Gezondheidsraad van 14 maart i

8 maart, 14:00-17:00

Tweede Kamer (Commissie I&W)

Commissiedebat over Milieuraad van 16 maart

8 maart, 12:00-15:00

Tweede Kamer (Commissie J&V)

Commissiedebat over de JBZ-Raad van 9 en 10 maart (vreemdelingen- en asielonderwerpen)

8 maart

Nederlandse regering

Minister-president Mark Rutte bezoekt Italiaanse minister-president Giorgia Meloni i

6-8 maart

Europees Parlement (Commissie LIBE)

Bezoek aan Athene, Griekenland

6-9 maart

Europees Parlement (Commissie FEMM)

Deelname aan de 67ste VN-commissie voor de Status van de Vrouw